RPG, oyuncunun hayali bir dünyada bir görev üstlenen kurgusal bir karakteri (veya karakterleri) kontrol ettiği bir video oyunu türüdür.
RPG İngilizce role-playing game kelimelerinin kısaltması olup, Türkçeye rol yapma oyunu olarak çevrilmiştir.
RPG öğelerine sahip oyun türlerinin geniş yelpazesi sebebiyle, RPG'leri tanımlamak çok zordur. Genel olarak RPG öğeleri barındırsa da bir oyun tam anlamıyla RPG tanımına girmeyebilir.
Genel olarak geleneksel rol yapma video oyunlarının beş temel unsura sahip olduğu görülmektedir:
RPG'ler yukarıda yer alan unsurların hepsine sahip olmak zorunda değildir, ancak genellikle başka türden öğelerle birlikte bir veya ikisini içermektedir.
Genel kabul edilen görüş; ticari olarak mevcut ilk RPG'nin 1974'te yayımlanan Dungeons & Dragons olduğunu göstermektedir. Dungeons & Dragons, hayatına Gary Gygax ve Jeff Perren tarafından oluşturulan Chainmail adlı ortaçağ minyatür savaş oyununun bir çeşidi olarak başlamıştır. Chainmail, ilk rol yapma oyunu oturumlarında kural sistemi olarak kullanılırken, Dungeons & Dragons, ilk modern masa üstü rol yapma oyunu olarak kabul edilmektedir.
RPG türünün en önemli alt kategorileri şunlardır:
Strateji RPG'leri:
Savaşların bir harita üzerinde gerçekleştiği ve karakter birimlerinin rakiplere karşı konuşlandırıldığı oyunlardır. Karakter ve parti gelişimi, savaş seçimlerinden daha önemlidir çünkü daha güçlü, daha yüksek seviyeli düşmanlar, az gelişmiş partileri ezme eğilimindedir.
Neverwinter ve Final Fantasy gibi oyunlar bu kategoride yer almaktadır.
Macera RPG'leri:
Vurgunun genellikle daha hafif olan aksiyon öğelerinden ziyade anlatı olmadığı oyunlardır. Oyuncu, belirli öğeleri ve özel silahları toplayarak, önemli NPC'lerle (oyunda bir oyuncu tarafından kontrol edilmeyen herhangi bir karakter) tanışarak veya önemli görevleri yerine getirerek hikâyede ilerlemelidir.
Divinity serisi (Divine Divinity, Beyond Divinity) gibi oyunlar bu kategoride yer almaktadır. Castlevania II: Simon’s Quest gibi oyunlar ise genellikle platform öğeleri içeren macera RPG'leridir.
J-RPG:
Japon rol yapma oyunları olarak geçen JRPG daha doğrusal bir hikayeye ve bir dizi karaktere sahip olma eğilimindedir. Genellikle büyük miktarda düşman karşılaşmasına ve türe bağlı olarak farklılık gösteren savaş sistemi içerir.
Chrono Trigger, Final Fantasy VII , Persona 4 Golden gibi oyunlar bu kategoriye girmektedir.
MMORPG:
Oyuncu genellikle bir fantezi dünyasında veya bilim kurgu dünyasında bir karakter rolünü üstlenir ve karakterin eylemlerinin çoğunu kontrol eder. MMORPG'ler, tek oyunculu veya küçük çok oyunculu çevrimiçi RPG'lerden, birlikte etkileşime girebilen oyuncu sayısı ve oyuncu çevrimdışıyken var olmaya ve gelişmeye devam eden oyunun kalıcı dünyasına göre ayrılır.
Black Desert Online, Albion Online, Elder Scrolls Online gibi oyunlar bu kategoriye girmektedir.
Daha detaylı bilgi için: MMORPG nedir?
Aksiyon RPG'leri:
Anlatıdan çok savaş yönlerine odaklanan aksiyon RPG'lerinde savaşlar genellikle gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve oyuncu bir partiden ziyade genellikle tek bir karakteri kontrol eder.
Diablo, Zelda ve Dark Souls 2, Dark Souls 3, The Elder Scrolls V: Skyrim, Cyberpunk 2077 gibi oyunlar bu kategoride yer almaktadır.
Cyberpunk 2077 Sistem Gereksinimleri >>
Cyberpunk 2077 Hakkında Bilinenler >>
Valve tarafından sunulan bir video oyunu dijital dağıtım hizmeti platformu olan Steam bünyesinde milyonlarca oyun barındırmaktadır. Steam Cüzdan Kodu ise Steam'de yer alan oyunları satın alabilmeniz için kullanabileceğiniz bir bakiye yükleme yöntemidir. Steam Platformu üzerinden RPG türüne ait oyunları inceleyebilir ve Steam platformunda geçerli Steam Cüzdan Kodu satın alarak siz de RPG dünyasına adım atabilirsiniz.